El quiromassatge és una forma d’estímul físic manual sobre un organisme que provoca reaccions biològiques, psicològiques i socials beneficioses.

Resultant d’ una combinació de moviments i maniobres manuals, de vegades ajudades per diferents parts del cos, que permeten valorar l’estat anatòmic i fisiològic del cos.

En qualsevol cas la paraula massatge té el seu origen en masso que significa amassar en llatí. Així doncs, en el massatge s’hi combinen pressions, amassaments digitals, amb estiraments de les diferents parts del cos que s’estan tractant, entre altres moltes formes de manipulació para calmar o prevenir los dolors.

És probablement l’eina més antiga que l’ésser humà utilitzà per a comunicar-se i a la vegada proporcionar un recurs natural per l’obtenció del benestar. L’efecte terapèutic és una de les propietats més importants de les diferents modalitats de massatge. La seva evolució i ús han estat paral•lels al de la societat, fins a convertir-se en una tècnica sanadora molt estudiada. El massatge forma part de la cultura mèdica ancestral de tots els pobles i està present en totes les tradicions. L’inici documentat dels primers registres de la paraula massatge s’han trobat en un llibre escrit en sumeri (Antiga Mesopotàmia) titulat “Mushu´u” que significa massatges, en català.

 

Així doncs, es dedueix que els antics sumeris ja aplicaven els massatges fa 4.000 anys. A Orient la tradició de la pràctica del massatge és anterior a la nostra i en l’actualitat es manté un gran ventall de tècniques molt diferents. Entre elles destaquen: a Japó el shiatsu, el massatge Xinès anomenat Tui-na, ambdós utilitzen pressions manuals sobre els punts d’acupuntura de la Medicina Xinesa. També coneixem el massatge tailandès de tradició tailandesa i el massatge ayurveda de l’Índia, aquest últim va aportar a aquesta tècnica el massatge al cap, “Champooinig”, que ha derivat a la paraula champú usada inicialment per a designar el rentat del cap. A EEUU s’hi originà el massatge Gestàltic. És una forma de treball corporal amb arrel en la Teràpia Gestalt desenvolupada a l’Institut Esalen, durant la dècada dels anys 60. La seva síntesi es desenvolupa a través del treball amb la respiració, el massatge suec, i amb toc sensitiu. Són combinacions de moviments englobadors, fluïts i integradors que embolcallen tot el cos. Amb la relaxació com un dels efectes del massatge, per l’increment de la consciència corporal a través del contacto conscient. Depenent de la tècnica i tradició del massatge, aquest s’aplica amb o sense roba, però sempre sobre els teixits tous, como la pell, la musculatura, i els teixits connectius (tendons, lligaments…) per ampliar les seves funcions, augmentar la circulació sanguínia i afavorir el retorn venós així como agilitzar certs processos metabòlics. Directament calma les adherències, disminueix la tensió muscular i elimina les contractures. Les maniobres de massatge tenen como a finalitat, també, la recuperació i rehabilitació física dels processos patològics, traumàtics o de certes lesions. Tot aquest conjunt de símptomes afavoreixen la relaxació i el benestar del receptor. Per altra banda, el massatge és un bon recurs per calmar el dolor, ja que al relaxar les àrees de tensió, permet alliberar les fibres del teixit nerviós atrapades per desequilibris mecànics en les articulacions i en els teixits tous. Al maniobrar sobre la pell amb petites pressions estimulem uns receptors sensorials, sensibles a petits canvis de pressió i vibracions. Aquest procés fisiològic permet “bloquejar” els impulsos dolorosos, que transmeten els “nocioceptors” de la zona lesionada fins l’encèfal. És per tant important que per a realitzar massatges es requereix una profunda comprensió del funcionament del cos humà. Com hem vist, els avantatges del massatge són nombrosos, però és important conèixer les seves contraindicacions per tal de no perjudicar, i poder així actuar amb coneixement, seguretat i eficàcia.

MASSATGE HOLÍSTIC PERSONALITZAT

El massatge holístic com el seu nom indica s’ocupa de la totalitat del ser: cos físic-emocional, ment i esperit. És un tipus de massatge que tracta la persona de forma global i integral, en el qual cada zona o parcel•la del cos forma part d’un conjunt que és la totalitat del cos. De tal manera que, una dolència d’una parcel•la del cos està en relació a la reacció global d’aquest. Són massatges tonificants, reconstituents. El massatge holístic té la missió de calmar un cos sencer i buscar un estat de serenitat que el conduirà a un benestar durador i profund. Aquest tipus de massatge s’aplica a la totalitat del cos, sempre cercant la plenitud integral d’aquest. Mitjançant el tacte, l’olfacte i la visió, el massatgista holístic proporciona al pacient benefici físic, emocional i mental. El cos és l’edifici que sustenta les emocions, un temple on s’hi alberga la memòria amb la seva càrrega de tensions, sentiments i alegries. Mitjançant el massatge holístic el cos té l’oportunitat d’alliberar les tensions transformant-les en expressions de serenitat, equilibri i benestar.